Kiszenie kapusty w klasie II C

Kiszenie kapusty w klasie II C

W połowie listopada 2015 r. w klasie II c poruszano temat zdrowego żywienia. Dzieci wraz z wychowawcą wpadły na pomysł kiszenia kapusty, jako potrawy bogatej w witaminę C i inne ważne dla zdrowia składniki. Urządzono wielkie kiszenie kapusty. Klasa została podzielona na kilka stanowisk, w których: myto i obierano warzywa, siekano kapustę, tarto marchewkę, ucierano warzywa z odrobiną soli, a na koniec wkładano poszatkowane składniki do słoików i uciskano je. Zadbaliśmy również o stworzenie dobrych warunków do kiszenia kapusty w naszym klasowym kąciku. Po tygodniu uczniowie smakowali nasz wyrób i zajadali się nim z uśmiechem na ustach. Do degustacji zaproszono również uczniów z innych klas. Wszystkim podobał się ten pomysł i jego wykonanie.

Mirosława Wilczewska



Skip to content