Lekcja z ptakami drapieżnymi

Lekcja z ptakami drapieżnymi

Aby rozbudzić pasję do przyrody i ptaków drapieżnych zrodził się pomysł, by przekazać najmłodszym pokoleniom tajniki funkcjonowania przyrody w sposób, który zagwarantuje proste przyswojenie informacji. Dzięki pomocy „Zielonych Lekcji” i zaprzyjaźnionych sów, sokołów i jastrzębi najmłodsi mieli szansę w naszej szkole dowiedzieć się jaką rolę te ptaki spełniają w przyrodzie i czym się różnią od siebie. Każdy uczestnik lekcji mógł  doświadczyć różnorodności tych ptaków i poznać ich najdrobniejsze szczegóły dzięki obecności drapieżników na wyciągnięcie ręki. Poniżej krótka charakterystyka drapieżnych gości, którzy nas odwiedzili.

Anna Mischka

Harry – harris

Jastrząb Harrisa pochodzący z Ameryki Północnej i Południowej, gdzie występuje na stepach, pustyniach i półpustyniach. Gnieździć się na kaktusach i dlatego natura wyposażyła go w długie łapki, które chronią ciało przed kolcami. Jest jedynym gatunkiem wśród ptaków drapieżnych, który w naturalnym środowisku potrafi polować w stadach złożonych z kilku osobników.

Flick – sokół wędrowny

Gatunek w Polsce praktycznie całkowicie wyginął, ale dzięki staraniom wielu ludzi, a w szczególności sokolników, powoli wracam do naszego kraju. Aktualnie w Polsce jest 15 par lęgowych, czyli około 30stu sokołów. Niektóre można podglądać w gniazdach przez Internet.
Jest bardzo wyjątkowy, to dla tego, że jest najszybszym stworzeniem na ziemi. W latach 90tych pan Ken Franklin podjął próbę zmierzenia prędkości, jaką osiąga podczas lotu nurkowego. Okazała się, że to około 400 km/h.

Fiona – płomykówka

Jest ptakiem nocnym. Jako jedyny gatunek polskiej sowy potrafi polować w zupełnych ciemnościach, wykorzystując wyłącznie zmysł słuchu. Gdy poluje zimą potrafi namierzyć myszkę pod śniegiem kierując się tylko i wyłącznie odgłosem bicia jej serca. Gniazda zakłada w okolicy siedzib ludzkich, w stajniach, opuszczonych budynkach i na wieżach kościołów.

Hektor – pustułka amerykańska

Jest malutkim drapieżnikiem. Gatunek ten jest najmniejszym i najliczniejszym sokołem w obu Amerykach. Żywi się owadami, myszami i drobnymi ptaszkami. Młode uczą się polować przy rodzicach i dopiero później opuszczają rodzinne stada w poszukiwaniu swojego terytorium

Źr. http://www.zielonelekcje.pl/